Sunú, Junadry Leocaria | © Robert Benschop

CaDance 2019 - Actuele graadmeter van de dans in Nederland blinkt uit in diversiteit


Zaterdagavond is het CaDance festival afgesloten met een rave-dans-muziekvoorstelling in een bomvol Theater aan het Spui. Dit kenmerkt de 19e editie van het festival waarin een grote diversiteit aan voorstellingen te zien was. CaDance stond van 25 januari t/m 9 februari 2019 in het teken van het thema New Stories. Ook nu bleek dat dansers en dansmakers steeds weer spannende nieuwe vormen weten te vinden voor wat zij met het publiek willen delen.

CaDance is een cadeau

Minister Van Engelshoven noemde in haar openingswoord het festival ‘een cadeau’ voor een breed publiek dat zo kan kennis maken met moderne dans, en er hopelijk net zo enthousiast over wordt als zij na het zien ervan. Ook noemde ze het festival een cadeau voor een publiek van liefhebbers en voor de professionals die zich op het festival steeds weer kunnen laten verrassen door de nieuwe ontwikkelingen. ‘Ruimte geven aan jonge makers’, een belangrijk deel van de missie van CaDance, ‘vormt precies het hart van mijn beleid.’

Diversiteit van het programma

CaDance toonde voor de 19e keer de actuele ontwikkelingen in het rijke Nederlandse danslandschap, met een programma dat niet minder dan 12 wereldpremières en 2 Nederlandse premières omvatte. Deze editie van het festival kenmerkte zich door een extreme diversiteit van hoe verhalen via het lichaam verteld kunnen worden. Het weerspiegelt dat talentontwikkeling in Nederland vele inspirerende vormen kent. CaDance legde deze editie veel nadruk op de persoonlijke urgentie van de makers, wat zich vertaalde in voorstellingen met een uitgesproken eigen signatuur en maatschappelijk relevante voorstellingen.

Speciale aandacht was er voor nieuwe ontwikkelingen in  de urban dans, die in het festival een ruim podium vonden. Zo waren er onder andere premières van Sarada Sarita, Xclusiv Company, Junadry Leocaria, Simon Bus en het Europese samenwerkingsproject Mind Ur Step. Met dit urban brandpunt in het programma wist CaDance meteen een nieuwe, jonge generatie bezoekers op de been te krijgen.

Opvallend was daarbij dat de makers deze editie vaak de ruimte benutten om de relatie met de ander, of het andere te onderzoeken en expliciet te benoemen. Uiteenlopende choreografen als Amos Ben-Tal, Astrid Boons, Shailesh Bahoran, Wubkje Kuindersma, Roberto Zappalà, Hilde Elbers & Heather Ware en de eerdergenoemde urban makers Sarada Sarita, Xclusiv Company, Junadry Leocaria maakten voelbaar hoezeer deze relatie onze actualiteit beheerst. Het was ook het onderwerp van het duet They/Them van de debuterende choreografen Christiaan De Donder en Sedrig Verwoert, die tijdens het festival als eerste winnaars de nieuwe Leo Spreksel Award voor beloftevol talent uitgereikt kregen.

You are here