nieuws


Op vrijdag 10 november jl. maakte de Minister van Cultuur, Ingrid van Engelshoven, bekend dat zij de komende jaren 10 miljoen extra vrij maakt voor cultuur. Hiervan wordt 9 miljoen toegevoegd aan het budget van het Fonds Podiumkunsten voor de jaren 2018-2020 om de instellingen die een positief advies hadden gekregen maar geen geld alsnog te honoreren (de instellingen op de zogenoemde b-lijst). Dit is geweldig nieuws, want het betekent dat Korzo de komende jaren zijn sleutelrol als producent van belanghebbende dansmakers kan blijven ontwikkelen.

Lees het hele persbericht van de Rijksoverheid hier >>

13 nov 2017


Zondag 12 februari is de 18e editie van CaDance - het premièrefestival voor de hedendaagse dans in Nederland - tot een feestelijk eind gekomen. Korzo presenteerde met het CaDance festival maar liefst 24 producties, waarvan 16 premières. Het programma was van een consistent hoge kwaliteit, wat wel bleek uit de vele positieve recensies en publieksreacties. De belangstelling voor nieuw choreografietalent blijft hoog. CaDance trok dit jaar ruim 10.000 bezoekers met een bezettingspercentage van bijna 80%.

Voor artistiek directeur Leo Spreksel is dit de laatste CaDance editie die onder zijn bezielende leiding tot stand is gekomen. Hoe het voortbestaan van het festival eruitziet, is op dit moment nog niet zeker.

‘CaDance bestaat niet zonder een rijk Nederlands dansklimaat. Maar de eigentijdse dans heeft ook het CaDance festival nodig. Er is in Nederland publiek voor avontuurlijke eigentijdse dans. Dat maakt CaDance met elke editie weer zichtbaar.’ – Leo Spreksel

The Art of Seeing – hommage aan het publiek
Er waait een nieuwe wind door de hedendaagse danswereld; een nieuwe generatie choreografen stelt zich open voor de wereld om hen heen, is geëngageerd en gaat actief in dialoog met het publiek. CaDance wist deze beweging in woord en daad te vangen met het thema ‘The Art of Seeing’. Makers gooiden hun studio’s open en creëerden nieuwe presentatievormen.

'Het is kwetsbaar en spannend je werk te tonen aan het publiek terwijl er nog veel creatiestappen gezet moeten worden, maar ontzettend waardevol. Het publiek leert ons als makers hoe zij kijken naar de vragen waar wij mee worstelen in het proces.  Op deze manier krijgen we inzicht in de manier waarop ons werk communiceert en worden we kritisch bevraagd op de keuzes die we maken.’ - Jasper van Luijk

De Volkskrant kopte na het openingsweekend: ‘Toeschouwer telt dit jaar op CaDance.’ De openingsvoorstelling HOWL, van Amos Ben-Tal /OFFprojects in samenwerking met Spinvis liet op overtuigende wijze zien hoe makers nieuwe vormen zoeken om zich aan het publiek te presenteren en hen onderdeel te maken van een totaalervaring.

‘In the work that I create with OFFprojects, and particularly in Howl, we see the audience as an inseparable part of the performance. We acknowledge that 50% of the artistic encounter occurs in the viewers mind and not on stage. That means that learning from our public and coming into contact with them in diverse ways is paramount to our artistic process. Open studios and pre/post performance talks are therefore not an extra layer, they are an inherent part of our philosophy.' - Amos Ben-Tal

Het CaDance publiek laat zich keer op keer kennen als een groot supporter van het talent. Het deelde hun ervaringen in nagesprekken, blogs, via de ‘rode loper’ installatie in Korzo en via de live social media wall in Theater aan het Spui en Korzo. Het festival sloot feestelijk af met de MEYER-CHAFFAUD voorstelling SOUL #1 Audience, waar het publiek een centrale rol toebedeeld kreeg.

Een aantal voorstellingen die te zien waren tijdens CaDance gaat op tournee. Klik hier voor een overzicht.

15 feb 2017


Deze editie van CaDance is ten einde. Heeft u een felbegeerde voorstelling toch gemist? Niet getreurd! Een aantal creaties is dit seizoen nog te zien in de Nederlandse theaters.

Openingsvoorstelling HOWL van Amos Ben-Tal/OFF Projects i.s.m. Spinvis
Gaat in het najaar 2017 uitgebreid op tournee. Speellijst

We Are Nowhere Else But Here - Stephen Shropshire
Tourt in het seizoen 2017-2018 langs diverse theaters in Nederland. Speellijst

Terra Incognita & Bird - Dunja Jocic
Is nog in enkele theaters in het land te zien. Speellijst

Three Times Rebel – Marina Mascarell
Three Times Rebel is alleen nog te zien in Eindhoven en in het buitenland te zien. Speellijst

12 feb 2017


In de Nobelstraat in het Hofkwartier is een nieuwe gratis bewaakte fietsenstalling voor 500 fietsen geopend. In ditzelfde pand zit eveneens de vernieuwde conceptstore Collective. De fietsenstalling en Collectiv zijn onderdeel van een innovatief Haags concept, dat een samenwerking is tussen de beheerder Biesieklette, gemeente Den Haag, het Haags Retailpunt en Collectiv. Wethouder Tom de Bruijn (Financien, Verkeer, Vervoer en Milieu) opende zaterdag 10 december de fietsenstalling. In totaal heeft de binnenstad nu negen gratis bewaakte fietsenstallingen.

Extra fietsparkeervoorzieningen binnenstad

Met de realisatie van de nieuwe stalling komt de wethouder zijn toezegging na om de capaciteit aan fietsparkeervoorzieningen in de binnenstad te vergroten. Uit tellingen blijkt dat er in het Hofkwartier 1.000 stallingsplekken te weinig zijn. Samen met ondernemers en bewoners is gekeken waar extra plekken op straat gemaakt kunnen worden en waar er plek is voor een inpandige stalling. Een van die plekken is de Nobelstraat. Met uitgangen aan de Nobelstraat en Prinsestraat/Driehoekjes bevindt de stalling zich midden in het winkel- en uitgaangsgebied.

Smart shopping-concept

De stalling is een servicestalling met een openbaar toilet, een fietsreparatiepunt, koffie- en broodjeszaak en kluisjes. Het overkoepelende concept van het 800 m2 grote pand is een 'Living Lab'. Naast de fietsenstalling bevinden zich hier namelijk ook de vernieuwde Collective conceptstore, flexibele werkplekken, een expositieruimte, een bagelstore en meer. Het Haags Retailpunt, dat aanspreekpunt en innovatiepartner is voor winkeliers, vestigt zich in het pand en gaat er bijeenkomsten voor ondernemers organiseren.

Openingstijden fietsenstalling

De gratis fietsenstalling is van maandag tot en met woensdag open van 7.30 tot 01.30 uur, van donderdag tot en met zaterdag van 7.30 tot 03.00 uur en op zondag van 9.00 tot 01.30 uur. De stalling is op de begane grond. Bewoners in de omgeving van de Nobelstraat kunnen voor 3,75 euro een bewonerspas kopen om hun fiets ook 's nachts of meerdere dagen achter elkaar in de fietsenstalling te laten staan. In de stalling Driehoekjes is ook een buurtstalling. Voor 7,50 euro per maand hebben eigenaren 24/7 toegang tot de stalling.

Contact

Als u vragen heeft over de stalling en de faciliteiten dan kunt u  bellen met Biesieklette: 070 394 422 11 of kijken op www.biesieklette.nl Voor de openingstijden van alle bewaakte stallingen kunt u de app van Biesieklette downloaden.
Voor vragen over het beleid kunt u een mail sturen naar fiets@denhaag.nl
 
Voor vragen over Collectiv, Smart Shopping en het concept, kunt u contact opnemen met het Haags Retailpunt via smartshoppingdenhaag@gmail.com

09 feb 2017


Het slotweekend van CaDance heeft een aantal verrassingen voor het publiek in petto: van spannend nieuw werk van de jonge getalenteerde dansmakers Ryan Djojokarso, Dunja Jocic en Jitti Chompee, tot het nieuwste werk van choreografen-duo Meyer-Chaffaud.

Intens duet

Ryan Djojokarso beleefde vorige week zijn eerste CaDancepremière als choreograaf, met de goed ontvangen kindervoorstelling Jij bent ‘m! Op donderdag 9 februari is alweer een nieuwe voorstelling te zien van deze aanstormende dansmaker. Giovanni’s Room belooft een intens duet te worden over de liefde, en wat er gebeurt wanneer je te bang bent om lief te hebben. Djojokarso liet zich voor deze voorstelling inspireren door het boek Giovanni’s Room van James Baldwin.

Giovanni’s Room gaat in première op donderdag 9 februari om 20.30 in Korzo. Daarna tijdens CaDance nog te zien op vrijdag 10 februari om 19.30 uur (die dag is er ook een nagesprek met de maker) en op zaterdag 11 februari om 19.30.

Hallucinante wereld van multi-talent Dunja Jocic

Dunja Jocic, als danseres al jaren een blikvanger bij Club Guy & Roni, verrast als choreografe met eigenzinnige dansprojecten en films. Met hetzelfde  fantastische mannelijke danspaar als in haar ‘briljante’ eerste avondvullende voorstelling Don’t Talk To Me In My Sleep, zoekt zij nu nieuwe grenzen op. In Terra Incognita, gebaseerd op Vladimir Nabokovs gelijknamige korte verhaal, proberen ontsnapte vrienden in de tropische hel van Badonia het onbekende land Gurano Hills te bereiken. Hallucinaties versmelten met de hardvochtige omgeving en de queeste vergt het uiterste van de reizigers. Jocic weet op bijna filmische wijze een eigen wereld op te trekken in haar voorstellingen. Terra Icognita wordt deze avond aangevuld met de prijswinnende korte film Bird.

Terra Incognita gaat vrijdag 10 februari in première om 19.30 in Theater aan het Spui. Daarna tijdens CaDance nog te zien op zaterdag 11 februari om 21.00 uur (deze avond is er ook een nagesprek met de choreografe).

Magisch Red Peter - Thaise dans vermengd met moderne invloeden

De Thaise choreograaf Jitti Chompee maakt theatraal gebruik van maskers in combinatie met de Thaise dansvorm ‘Kohn’ en moderne dans. Vorig jaar maakte hij al grote indruk tijdens zijn door de Kylián Foundation ondersteunde residentie in Korzo. Met Red Peter is hij terug in Den Haag. Een absurd en magisch verhaal over de mogelijkheden van de menselijke transformatie, geinspireerd door een verhaal van Franz Kafka. Daarin verliest de aap Red Peter zijn vrijheid in zijn pogingen een mens te worden. Voor het decor van deze voorstelling worden 10.000 liter grond in de grote zaal van Theater aan het Spui geschept.

De Nederlandse première van Red Peter is op zaterdag 11 februari om 19.30 in Theater aan het Spui. Ook te zien op zondag 12 februari om 16.00 uur.

Op zaterdag 11 februari om 17.15 uur geeft Jitti Chompee een Lecture Demonstration over zijn choreografische werk in Theater aan het Spui. Op maandag 13 februari, na afloop van het festival, verzorgt hij in Korzo nog een Monday Movement Class, iedereen is welkom.

SOUL #1 Audience

Meyer-Chaffaud, het choreografen-duo dat stevig geworteld is in de Haagse dansccene en dit jaar voor het eerst gesubsidieerd wordt door de gemeente Den Haag, belooft een voorstelling waarbij de ziel van het publiek centraal staat. Meyer-Chaffaud staat bekend om hun nieuwsgierigheid en maatschappelijke betrokkenheid en treedt graag buiten de gebaande paden. In deze voorstelling zijn zowel Isabelle Chaffaud als Jérôme Meyer, beide voormalig danser bij onder andere Nederlands Dans Theater te zien, samen met een verrassend ensemble. De voorstelling die moderne dans en theater combineert, is een speels debat rondom filosofische ideeën en sociale thema’s.

Première op vrijdag 10 februari om 21.00 uur in Korzo, daarna tijdens CaDance nog te zien op zaterdag 11 februari om 21.00 uur en zondag 12 februari om 15.00 uur.

09 feb 2017


Het Haags Productiebedrijf volgt het hele CaDance festival met hun filmcamera's en maakte alvast deze leuke filmpjes.


Openingsweekend CaDance


Tweede week CaDance

09 feb 2017


Fotograaf Arjan Spannenburg is winnaar van de Dansfoto van het Jaar 2016. De foto van danser Jillis Roshanali in New York ontving de meeste stemmen, vergezeld van enthousiaste reacties. Een greep hieruit:

‘Krachtige foto die een gevoel van vrijheid uitstraalt.’

‘Het contrast van de elegantie van de danser en de ‘harde’ stad is heel sterk.’

‘Deze foto laat een mooie combinatie zien van het leven in een bruisende stad en een dansende persoon die van deze stad geniet. Een geweldige weergave van een dans.’

De foto van Arjan Spannenburg was een van vier genomineerde foto’s uit de shortlist van een jury. Die jury bestond dit jaar uit image making duo Petrovsky & Ramone, de Cubaanse dansfotograaf Gabriel Davalos, en Alexander van der Linden, winnaar van de Dansfoto van het Jaar 2015. Het publiek kon in januari op de genomineerden stemmen via Danspubliek.nl. Van de 1.000 ontvangen stemmen kwam Arjan Spannenburg als overtuigd winnaar uit de bus.

Uitreiking en tentoonstelling

Na de voorstelling PARA | DISO Revisited van ICK vond in het Theater aan het Spui een feestelijke uitreiking plaats. De foto’s van Arjan Spannenburg en genomineerden Michiel Goudswaard, Moon Saris en Olympe Tits, zijn nog tot 13 februari te bewonderen in het Korzo theater, een van de festivallocaties van CaDance. Op de social walls zijn alle inzendingen te zien in beide theaters.

De uitreiking van de Dansfoto van het Jaar 2016 werd mede mogelijk gemaakt door CaDance/Korzo en Flexicon awards.

05 feb 2017


CaDance is jubelend uit de startblokken gekomen met een drukbezocht en hoog gewaardeerd eerste weekend. De eerste recensies over de premières liegen er evenmin om! Van ondergenoemde voorstellingen is 4x4 nog het hele festival te zien, de andere voorstelling gaan binnenkort of in komend theater seizoen op tournee.  

Na het zien van openingsvoorstelling Three Times Rebel en het duet van Shailesh Bahoran in locatieproject 4x4 concludeert Fritz de Jong in het Parool: ‘stelling nemen als dansmaker mag weer. Als dat zulke spannende voorstellingen oplevert als Blood en Three Times Rebel valt die ontwikkeling alleen maar toe te juichen.’

En verder:

HOWL
'Initiatiefnemer Amos Ben-Tal, choreograaf en muzikant, rijgt in Howl (Gehuil) een groepssessie aaneen rond dans. Meer dan om de choreografieën draait de voorstelling om de vraag hoe bewegingsbedoelingen aankomen bij de toeschouwers. Een geslaagd project dat als openingsprogramma van de 18de editie van CaDance treffend het thema illustreert.’
Volkrant ★★★★

‘…roerende synergie op het toneel…’  - Theaterkrant

Three Times Rebel
‘Grab ‘m by the pussy’ klonk eerder al schokkend, maar was nog niet zo bedreigend als in Three Times Rebel.’ – Theaterkrant  ★★★★

4x4
‘Gevarieerde danswandeling door Den Haag.’  Theaterkrant ★★★★
‘Intrigerend en ingenieus.’ - Over Largo en performance van Karel van Laere
‘Indiase muziek in een katholieke kapel, dans uit de zwarte straatcultuur en de westerse moderne traditie, het is een prachtig samenspel, dat laat zien hoe culturen elkaar kunnen ontmoeten. - Over Blood van Shailesh Bahoran
‘Zijn bewegingen zijn vloeiend en zeer verzorgd’ - Over Rutkay Özpinar, choreograaf van en danser in Recognition of the Species.

Reapproaching Bach
‘Intiem en persoonlijk duet van danser en cellist.’ ‘…paradijsje…’ Theaterkrant ★★★★

Vanaf donderdag 2 februari staan er maar liefst vijf nieuwe voorstellingen op het programma, daarnaast kan er weer genoten worden van het uitgebreide randprogramma:
The Nonsense Society - Jasper van Luijk
Ten Noorden van Nergens, in het Paard van Troje - De Dansers
We Are Nowhere Else But Here - Stephen Shropshire
Scenic Route - Nederlands Danstheater
PARA|DISO Revisited - ICK
EXIT, pursued by a bear - Arthur Rosenfeld
 

01 feb 2017


Uw CaDance-avond begint met Share a Soup!

Levensgenieters, goede planners en harde werkers opgelet: voorafgaand aan het Supercollege De rebel Schubert en de voorstelling The Nonsense Society van Jasper van Luijk in Theater aan het Spui kunt u bij de bar terecht voor een heerlijke, vullende en verwarmende soep. Samen gezellig soep eten met vrienden en andere theaterbezoekers.

Tussen 17.00 en 19.15 uur uur kunt u ontspannen en genieten van een goedgevulde soep, die u zelf kunt aankleden met ‘soeptoppings’, met daarnaast brood en een saladebuffet. Uiteraard is alles 100% biologisch en vegetarisch.

Graag vragen wij u te reserveren. Dit doet u door een e-mail te sturen naar reserveer[@]speercatering.nl.

Soep is bij uitstek een voedende comfort maaltijd. Geïnspireerd door het kookboek Soep voor Syrië van Barbara Abdeni Massaad geven we het element ‘delen’ een extra dimensie. Van iedere verkochte soep gaat € 1,- naar een kookproject met kinderen van Stichting de Vrolijkheid in het asielzoekerscentrum Katwijk.

Alles op een rij

Wat: Share a Soup = een maaltijdsoep met een saladebuffet
Wanneer: zaterdag 4 februari, tussen 17.00 en 19.15 uur
Waar: In de foyer van Theater aan het Spui
Prijs: € 9,50 (incl. € 1,- voor Stichting de Vrolijkheid)
Reserveren: reserveer[@]speercatering.nl

Share a soup wordt verzorgd door 's-Peer Catering.

31 jan 2017


‘Eigenlijk zou iedereen in de wereld moderne dans moeten zien.’
 

Gisterenavond, vrijdag 27 januari, heeft Jetta Klijnsma, Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de 18e editie van CaDance Festival geopend in Theater aan het Spui in Den Haag. Vervolgens was zij speciale gast in de openingsvoorstelling HOWL, een talkshow, dansvoorstelling en concert in één van Amos Ben-Tal en zijn collectief OFFprojects in samenwerking met Spinvis. Daarna bezocht zij in Korzo, de producent van CaDance, het tweede deel van de openingsavond; de voorstelling Three Times Rebel van choreografe Marina Mascarell.


Leo Spreksel en Jetta Klijnsma © Rob Hogeslag

In haar korte openingsspeech sprak Jetta Klijnsma over haar liefde voor moderne dans, ‘eigenlijk zou iedereen in de wereld moderne dans moeten zien.’ Ook sprak zij haar grote waardering uit voor Leo Spreksel, die in september 2017 het stokje van artistiek leider van productiehuis en theater Korzo overdraagt, en daarmee ook van CaDance: ‘Eén van de founding fathers van de moderne dans in Nederland. Zo bescheiden,  maar de wereld van de moderne dans heeft zoveel aan hem te danken. Dankzij Leo en het productiehuis Korzo hebben zoveel choreografen hun vleugels kunnen uitslaan.’


scènebeeld HOWL © Rob Hogeslag

Om in HOWL het podium te delen met Spinvis, celliste Saartje van de Camp en de dansers van OFFprojects was voor haar een nieuwe ervaring, waar ze enthousiast over vertelt: ‘Ik heb door de jaren heen veel moderne dans gezien, maar omdat ik moeilijk ter been ben zie ik voorstellingen altijd vanaf de eerste rij op de tribune. Daardoor voel ik me wat minder onderdeel van het hele publiek. Spinvis als talkshow host deed het heel erg goed, hij zorgde dat ik me er helemaal bij voelde horen. HOWL roept door de combinatie van dans, muziek, gedichten én door de persoonlijke verhalen die de dansers vertellen een atmosfeer op… Zo’n atmosfeer heb ik niet eerder in een voorstelling meegemaakt. Vanaf mijn plekje op het podium kon ik de zaal inkijken en zag dat het hele publiek ook in die sfeer zat, iedereen onderdeel was geworden van de voorstelling.’

HOWL en Three Times Rebel zijn op zaterdag 28 en zondag 29 januari nog te zien tijdens CaDance. HOWL gaat in het volgende theaterseizoen uitgebreid op tournee. Three Times Rebel gaat op tournee vanaf 8 maart 2017.


scènebeeld Three Times Rebel © Rob Hogeslag

Over CaDance

CaDance is het premièrefestival voor de hedendaagse dans in Nederland. Van vrijdag 27 januari t/m zondag 12 februari kan het publiek volop genieten van de nieuwste creaties in de Nederlandse dans, dicht op de huid van onontdekte en toonaangevende dansmakers. Het festival bestaat uit 24 verschillende producties, waarvan maar liefst 16 premières. CaDance duurt nog t/m zondag 12 februari.

29 jan 2017

Pagina's

Subscribe to nieuws

You are here